Nieuws

Proeven van de Provincie Flevoland

Gepubliceerd op:


Op 1 januari 1986 kreeg Nederland er een provincie bij. Flevoland is de jongste van de twaalf en ontstaan door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. De provincie ligt gemiddeld vijf meter onder de zeespiegel. De geschiedenis van dit stuk Nederland is niet oud. Voor tradities en eeuwenoude recepten gaan we om die reden vooral naar de voormalig eilanden Schokland en Urk. 

Dikkoek

Twee keer per jaar kwamen de maaiers, van het vasteland, naar het eiland Urk om daar het gras te maaien. Tijdens dit werk kregen zij dikkoek te eten. Tegenwoordig wordt het gegeten bij speciale gelegenheden en Kerst. 
Bakkerij Brouwer is de enige bakkerij op Urk die nog dikkoek maakt. Wanneer je dikkoek wilt kopen, moet je dat van te voren aan de bakker doorgeven. 

Schokker Moppen

Voor een authentiek koekje, dat de inpoldering heeft doorstaan, ga je naar Schokland. De Schokker Mop werd van oudsher gemaakt van tarwe en rogge. De VOC voer in de 17de en 18de eeuw zijn route langs het eiland en zo kwam Schokland in contact met kruiden uit den vreemde. Het koekje heeft een speculaasachtige smaak en is buiten Schokland moeilijk verkrijgbaar.

Vis

Op Schokland werd bij het ontbijt al vis gegeten. Volgens de Schokkervereniging was dit vooral versgebakken panharing en een kom troet (meelpap). Op Urk is de visserij de belangrijkste industrie. De Urkse vissersvloot is de grootste van Nederland. Op zaterdagen, rond de klok van 13.00 uur, wordt er door de bewoners traditioneel rijst met vis gegeten. 

Een authentiek gerecht van Urk is de gestoofde rog met een mosterdsausje. 
Normaliter zouden we hier een recept plaatsen. We zijn echter van mening dat je voor de lekkerste visgerechten het beste naar Urk zelf kan gaan.

Polderkoek

Een eervolle vermelding voor het gerecht dat de arbeiders, die Flevoland bouwden, aten. Het werk was zwaar en daarom moest er stevig gegeten worden. De mannen namen de koeken mee en aten dit tijdens de schaft. De Polderkoek lijkt op een pannenkoek met spek. Echter is er een deel van de melk vervangen door koffie. 

200 gram tarwebloem - 1 ei - 3 dl sterke zwarte koffie - 2 dl melk - Snufje zout -12 plakken gerookte spek

Zeef de bloem. Roer hier het ei doorheen. Voeg vervolgens, al roerend, de koffie en melk in kleine beetjes toe. Roer het mengsel tot een klontvrij en glad beslag. Bak drie plakken spek in de pan en giet hier beslag op, zoals je dat ook zou doen bij pannenkoeken. Bak de Polderkoek aan beide kanten bruin en serveer het met stroop. 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de auto aan.