Nieuws

Proeven van de Provincie Drenthe

Gepubliceerd op:


In deze ronde van Proeven van de Provincie maken we het rondje in het noorden af en gaan we op zoek naar de streekproducten en gerechten van Drenthe. Tussen de hunebedden en de hei vonden we heerlijke zoetigheden en zelfs een Drentse waterbron.

Kniepertjes & rolletjes

De echte Drent viert oud en nieuw met kniepertjes en rolletjes. Het kniepertje is een plat wafeltje en symboliseert het oude jaar. Het rolletje (de naam zegt het al) is hetzelfde wafeltje, maar dan opgerold en staat voor het nog te ontdekken nieuwe jaar. Vroeger werden de kniepertjes dan ook op oudejaarsdag gegeten en op nieuwjaarsdag kwamen de rolletjes op tafel.  Het kniepertje dankt zijn naam aan de manier waarop het vroeger gemaakt werd. Een bolletje beslag werd tussen een ijzer in het vuur gedaan en daarna hard samengeknepen (kniep'n op z'n Drents). 
Tegenwoordig kun je de koekjes overal in Nederland in de supermarkt kopen. Toch zijn er nog veel gezinnen in Drenthe te vinden waar, traditiegetrouw, elk jaar het 'kniepijzer' (inmiddels wel elektrisch) op tafel komt en de koekjes voor de jaarwisseling worden gebakken.

Poffert

Zowel in Groningen als in Drenthe wordt Poffert gegeten. Dit gerecht wordt gemaakt in een speciale Poffert-pan en au bain-marie gekookt. Als de Poffert klaar is, lijkt het op een tulband. De smaak is een mix van brood en cake. Je eet de plakken Poffert traditioneel met gesmolten boter en basterdsuiker. Een echte traktatie (met een hoop calorie├źn). We delen het familierecept van Elly Muskee;

Voor het maken van Poffert heb je een speciale pan nodig. 
Deze pannen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven, maar zijn ook gewoon in modernere versies te koop.

Ingredi├źnten: (voor een kleine poffertpan)

350 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
Ongeveer 0.3 liter lauwe melk
100 gram rozijnen (van te voren laten wellen)
Een grote pan met kokend water
Roomboter en gele basterdsuiker om erop te doen

Meng de meel en het ei met een mixer met deeghaken en voeg zoveel lauwe melk toe dat er een stevig deel ontstaat. Roer hierna de rozijnen er doorheen.
Smeer de pan in met boter en doe het deeg erin. Zet de poffertpan in de pan met kokend water (au bain-marie) en laat het water zachtjes koken. Het water in de pan moet 2 centimeter onder de poffertpan zitten.
Na 2 uur even kijken of hij al gaar is. Eet smakelijk!

Drentse Turf

In het noorden is men gek op allerlei soorten kruidkoek. In Drenthe kent men een goedgevulde variant hierop; Drentse Turf. Genoemd naar de turf, die vroeger uit het veen gestoken werd. Deze kruidkoek is meer een soort dikke cake, die gevuld is met noten, rozijnen en kruiden. Diverse Drentse bakkers verkopen deze koek. Dus als je in Drenthe bent, ga zeker een stukje proeven in de winkel of op de markt.

Uit de bron

In het Drentse dorp Annen wordt in natuurreservaat Het Hunzedal natuurlijk mineraalwater gewonnen; Anl'eau 
Door waterkenners wordt Anl’eau genoemd als een van de beste waterbronnen van Europa. De bronnen in het beschermde waterwingebied pompen het zuivere mineraalwater op van een diepte van circa 150 meter. Dit grondwater is in de Middeleeuwen als neerslag gevallen op de Hondsrug; in een periode dat mensen nog geen schadelijke stoffen gebruikten. Na een lange reis van circa 1.000 jaar door de diepe ondergrond, heeft het water langzaam veel mineralen opgenomen. Dit Drentse bronwater wordt ook verkocht door EARTH-concepts. Een initiatief dat zich inzet voor de beschikbaarheid van schoon drinkwater in de wereld. 

 

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de auto en de trein aan.