Nieuws

Proeven van de Provincie Noord-Brabant

Gepubliceerd op:


We dalen met 'Proeven van de Provincie' af naar het zuiden. We beginnen in de provincie Noord-Brabant. Dit Bourgondische deel van ons land barst van de leuke restaurants en fijne plekken om te borrelen. Eten speelt een belangrijke rol in het leven van de Brabanders. We nemen je mee naar een aantal heerlijkheden uit deze streek.

 

Worstenbrood en Bossche Bollen

Brabant staat bekend om zijn worstenbroodjes. Zelfs op het station worden deze verkocht. De lekkerste haal je bij Bakkerij van Dongen in Terheijden. Zij wonnen hier zelfs vijf maal een prijs voor. Een aanrader dus. Nog zo'n aanrader zijn de Bossche Bollen in Den-Bosch. Wanneer je vanaf het station de stad inloopt, zie je vaak de rijen mensen al staan. Allemaal te wachten voor de beroemde bollen van Banketbakkerij Jan de Groot. De bakkerij kent een rijke geschiedenis en is de plek waar deze chocolade-bol zijn oorsprong vond.
 


Koffietafel

In Brabant is het heel gewoon om bij gelegenheden een koffietafel te serveren. Dit is een zeer uitgebreide broodmaaltijd, die aanvangt met een glaasje brandewijn met suiker. Traditiegetrouw met diverse soorten beleg, zult en balkenbrij. Van oudsher is het een gebruik dat de maaltijd werd opgediend aan de buren, als men een varken had geslacht. Tegenwoordig kun je nog in diverse restaurants een koffietafel laten serveren.  


Trappist

Nederland kent twee kloostergemeenschappen waar authentiek Trappistenbier wordt gebrouwen. Beiden in Noord-Brabant. Trappist mag enkel zo genoemd worden en het bijbehorende logo dragen als het voldoet aan de voorwaarden dat het product binnen de muren van de abdij gebrouwen wordt, onder toezicht van de kloostergemeenschap wordt geproduceerd en de opbrengsten bestemd zijn voor de levensonderhoud. Wat er overblijft moet aan sociale werken worden besteed.
Het bekendste Nederlandse Trappistenbier is 'La Trappe'. Dit bier wordt gebrouwen in Abdij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. De abdij werd gesticht in 1881, in een omgebouwde schaapskooi. Trappisten dienen zelfvoorzienend te zijn en om die reden is de orde in 1884 gestart met het brouwen van bier.
Het prachtige klooster en de brouwerij zijn te bezoeken en absoluut de moeite waard. 
 

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de trein en de kalender aan.