Nieuws

Proeven van de Provincie Limburg

Gepubliceerd op:


We gaan naar Limburg! Hier gaan we op zoek naar nieuwe uitdagingen voor onze smaakpapillen. De Limburgers kunnen heerlijke gerechten bereiden en vieren het leven met een pintje in de hand. Eten, drinken en genieten staat ook in deze provincie zeer centraal.

Geen taart

De echte Limburger eet geen taart, maar vlaai. Het gebak komt eigenlijk van oorsprong uit Duitsland en schijnt in de oudheid al door de Germanen te zijn bedacht. Enkel een vlaai die in zijn geheel is gebakken mag de naam 'Limburgse vlaai' dragen. Waar het vroeger een offerkoek was, wordt het nu gegeten bij speciale gelegenheden en vieringen. Een Limburgse verjaardag zonder vlaai is bijna niet voor te stellen.

Zoervleisj

Zuurvlees of zoals de Limburgers het noemen: 'Zoervleisj' is zo'n traditioneel gerecht, dat je het zelfs bij de plaatselijke snackbar kan halen. Van oudsher wordt deze stoof bereid met paardenvlees. Echter gebruikt men steeds vaker rund of konijn. Frieten mogen bij dit gerecht absoluut niet ontbreken! We delen graag het volgende recept:

•    1 kg paardenvlees of rundsstoofsel
•    1 kg uien in ringen
•    4 plakken ontbijtkoek
•    2 laurierblaadjes
•    5 dl water
•    2,5 dl azijn
•    8 kruidnagels
•    1 kaneelstokje
•    1 el bruine suiker
•    1 eetlepel stroop
•    100 gram boter
•    zout en peper

Leg de, in dobbelstenen gesneden, stukken vlees in een marinade van azijn, water, kruidnagels, kaneel en laurierbladeren. Laat het vlees ongeveer 12 uur marineren op een koele plaats.

Haal het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Zeef de marinade hierna.
Bak de ui ringen ongeveer 10 minuten in de helft van de boter. Voeg na de helft van de baktijd de bruine suiker en stroop toe en roer het geheel goed om.
Haal uit ui-suikermengsel uit de pan, en bak in de overgebleven boter de stukken snel aan alle kanten aan. Voeg zout en peper toe, doe er zoveel gezeefde marinade bij, dat het vlees voor driekwart onderstaat. Stoof het vlees op een laag pitje in ongeveer 2 tot 2,5 uur gaar. Voeg na 1 uur het ui-suikermengsel en de laurierbladen toe. Doe er, als het vlees gaar is, de verkruimelde ontbijtkoek doorheen. [bron: Tv Limburg]

Asperges

In het noorden van Limburg worden de meeste asperges van ons land geteeld. Hiermee neemt de provincie 62% van het totaal voor haar rekening. Het officiƫle aspergeseizoen loopt van half april tot en met Sint Jan, dat op 24 juni valt. In de Limburgse regio zijn diverse restaurants die deze 'koningin onder de groenten' op hun menu hebben staan. Voor een overzicht hiervan kun je kijken op de website van het Nederlandse Aspergecentrum.


1
Bericht van: Verkuylen geplaatst lang geleden om 23.10
Wij zouden graag ons appartement in Limburg Sittard ( enkele meters van de grens met Duitsland en Belgie en op korte afstand van de mooie natuur in zuid limburg ruilen voor een vakantie in b. v. drenthe, amsterdam of een leuke andere provincie.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de trein aan.