Nieuws

Koningsdag, een kleine historie

Gepubliceerd op:


We moeten er nog steeds aan wennen. Koningsdag. De jonge generatie verbetert ons keer op keer. 'We hebben een koning'. Dat was lange tijd niet zo. De dag dat Nederland oranje kleurt is een fenomeen dat tot ver in het buitenland bekend is. Typisch Nederlands. 

Prinsessendag

De eerste Koninklijke verjaardag vierde Nederland op 31 augustus 1889. Prinses Wilhelmina werd toen negen jaar oud. 
Liberale politici hadden bedacht dat Nederland een nationale feestdag nodig had. De monarch was de bindende factor van alle Nederlanders, die onderling zo verschillend van elkaar waren. Bovendien moest de feestdag de plaatselijke oogstfeesten gaan vervangen. Het ging om het gevoel. De verbondenheid. 'Je Nederlander voelen'.

Koninginnedag

In 1890 overleed Koning Willem III. Prinses Wilhelmina was met haar tien jaar, te jong om de troon over te nemen. Haar moeder Emma, werd tijdelijk regentes. Pas toen Koningin Wilhelmina achttien werd, nam zij het regeren van haar moeder over. Prinsessendag werd in 1890 wel omgedoopt tot Koninginnedag. Ook al regeerde Wilhelmina nog niet, haar titel was wel gewijzigd.

Eerbetoon

Koningin Wilhelmina liet zich tijdens de nationale feestdag nooit zien. Haar dochter Juliana pakte dit anders aan. Vanaf 1949 werd Koninginnedag gevierd op 30 april, haar verjaardag. Dit deed ze samen met haar familie én de bevolking. Nederlanders konden naar Paleis Soestdijk komen, waar de Koningin een defilé afnam. Mensen kwamen overal vandaan om haar allerlei cadeaus te brengen. Met de komst van Beatrix, als vorstin, bleef Koninginnedag op 30 april. Het was een eerbetoon aan haar moeder, maar waarschijnlijk ook omdat ze zelf in januari jarig is. 
Het defilé bij Soestdijk werd afgeschaft. In plaats daarvan trok de Koninklijke Familie het land in.

Koningsdag

Meer dan 60 jaar hebben we Koninginnedag op 30 april gevierd (met uitzondering van de dagen dat dit op een zondag viel). De laatste keer in 2013. Op deze dag is de abdicatie van Koningin Beatrix en wordt Willem Alexander gehuldigd als onze nieuwe Koning. Hij draait de oude traditie terug en besluit dat onze nationale feestdag voortaan op zijn verjaardag wordt gevierd. Zo wordt de dag dat Nederland oranje kleurt met drie dagen vervroegd. Voor het eerste heet de nationale feestdag 'Koningsdag'. Dit zal bij de volgende troonswisseling, naar alle waarschijnlijkheid, weer veranderd worden in Koninginnedag. Hopelijk houdt Amalia dan de verjaardag van haar vader in ere. Aangezien zij in december jarig is. 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de auto en de kalender aan.