Nieuws

Huizen met een Koninklijk tintje

Gepubliceerd op:


Het is bijna Koningsdag. We verwachten niet dat de Koninklijke Familie hun huizen zal toevoegen aan ons ruilbestand, maar we kunnen ze natuurlijk wel aan je laten zien. De Koning zelf heeft drie paleizen in Nederland in gebruik, maar we beginnen met zijn woning.

Villa Eikenhorst

Tussen 1985 en 1987 werd de Eikenhorst, in opdracht van Prinses Christina, gebouwd. Zij woonde hier tot 1996. De villa staat op het landgoed 'De Horsten' in Wassenaar. Sinds 2003 is dit het huis van de Koning en zijn gezin. Op een gepast moment zullen zij verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch.

Paleis Huis ten Bosch

De start van de bouw van Paleis Huis ten Bosch, in Den Haag, ving aan in 1645. Het had moeten dienen als zomerresidentie voor stadhouder Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Prinses Amalia. In 1647 stierf de stadhouder en veranderde de prinses de bestemming naar Mausoleum. Het paleis doorstaat vervolgens een hele geschiedenis aan bewoners, oorlogen en restauraties.
In 1981 is Paleis Huis ten Bosch door het Rijk aan (toen) Koningin Beatrix ter beschikking gesteld. Zij woonde er tot 2014. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt als buitenverblijf van de familie. In 2015 werd de beroemde oranje zaal tijdelijk opengesteld voor het publiek.

Paleis Noordeinde

Werken doet de Koning in Paleis Noordeinde in Den Haag. Bij dit paleis horen ook de Koninklijke Stallen. Deze werkplek is door het Rijk, bij wet, aan het staatshoofd ter beschikking gesteld en niet voor bezoekers toegankelijk.

Koninklijk Paleis in Amsterdam

De eerste bestemming van dit architectonische icoon, op de Dam, was als stadhuis. Hiervoor werd in 1648 opdracht gegeven door de burgermeester en schepenen van Amsterdam. Pas in 1808 veranderde de functie naar paleis. Tegenwoordig wordt het gebouw vaak voor representatieve doeleinden gebruikt en is het regelmatig geopend voor publiek.

Paleis Soestdijk

Tussen Soest en Baarn ligt Paleis Soestdijk. Dit was vanaf 1937 de woning van Prinses Juliana en Prins Bernhard. In 1971 verkocht Juliana het paleis aan de Staat, maar bleef de residentie ter beschikking gesteld aan het Koninklijke paar. Prinses Juliana stierf op Soestdijk in 2004. Na het overlijden van Prins Bernhard in datzelfde jaar, kwam Paleis Soestdijk leeg te staan. Op dit moment wordt er nog gezocht naar een 'vitale' nieuwe bestemming. Om die reden is het Paleis, sinds 2007, opengesteld voor het publiek.

Kasteel Drakensteyn

In 1959, kocht Prinses Beatrix Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche. Ze woonde er, met haar gezin, van 1963 tot 1981. Daarna verhuisde de familie naar Huis Ten Bosch in Den Haag. Na de troonwisseling heeft Prinses Beatrix, in 2014, zich weer op Drakensteyn gevestigd. Deze residentie is priv├ębezit en valt niet onder de Rijksgebouwendienst.

Paleis het Loo

Dit Paleis, dat in 1685 gebouwd werd in opdracht van Koning-Stadhouder Willem III, is inmiddels een nationaal museum. Vroeger werd het paleis als zomerresidentie gebruikt door onder andere Koningin Wilhelmina. Ook hebben Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, tijdelijk in een zijvleugel van het paleis gewoond. Zij wonen nu naast het museum in Huis Het Loo. 
Paleis het Loo ligt in het gelijknamige Kroondomein. Een groot bos- en heidegebied, waar tevens Jachtslot Het Oude Loo ligt. Het Oude Loo wordt door de Koninklijke Familie als buiten-en logeerverblijf gebruikt.

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de auto aan.