Nieuws

Proeven van de Provincie Utrecht

Gepubliceerd op:


We zijn inmiddels op de helft van onze bezoeken aan de twaalf provinciën. De culinaire tour trekt nu naar het midden van ons land. In deze aflevering van Proeven van de Provincie, gaat we aan tafel in Utrecht. 

Vijfschaft

Zoals de naam doet vermoeden, bestaat dit oud-Utrechtse gerecht uit vijf echte Hollandse ingrediënten: Wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels. Het geheel wordt afgemaakt met bouillon en spek. De Vijfschaft wordt geserveerd met rookworst of boerenworst. Een typisch winterse kost, die tijdens de vorstperiode, door de boeren, gegeten werd.

Hernhutters

De Hernhutter is een zandkoekje met een rijke geschiedenis. De lekkernij kent zijn oorsprong in Zeist. in de 18de eeuw vestigde zich een Evangelische Broedergemeente in Slot Zeist (zij bewonen het slot nog steeds). De Hernhutters genaamd. Vernoemd naar de plaats waar zij vandaan kwamen. Het Broederschap was zelfvoorzienend en had diverse werkgemeenten. Tal van bedrijven vielen onder hun toezicht. Een brouwerij, een kleermakerij, een zijdefabriek, maar ook een broederbakkerij. Deze bakkerij  was tot 1962 te vinden aan het Broederplein 43 – 45 in Zeist. De Evangelische Broeders introduceerden diverse soorten banket, waaronder het bekende zandkoekje. 

Voor het bakken van deze koekjes, worden speciale vormpjes gebruikt. 

Ingrediënten:

snufje zout
300 gram bloem
100 gram witte basterdsuiker
20 gram gemalen amandelen
1 losgeklopt ei
200 gram koude boter (in kleine stukjes)

Zeef de basterdsuiker en bloem.
Voor het zout, de amandelen en de kleine stukjes boter.
Kneed het geheel nu tot een soepel deeg.
Vet de vormpjes in en vul ze.
Bak de koekjes, ongeveer 20 minuten, op een rooster in de oven op 175 graden.

Bier

In de Middeleeuwen kende stad Utrecht meer dan 60 brouwerijen. Rond 1930 verdwenen de laatsten uit de stad. Pas in 1990 werd de brouwtraditie aan de Oudegracht in ere hersteld met de komst van de Utrechtse stadsbrouwerij, in de gewelven van Stadskasteel Oudaen. Voor een speciaalbiertje van deze brouwerij moet je naar het Stadskasteel komen. Het bier wordt namelijk enkel hier geschonken. Een absolute aanrader, tijdens een bezoek aan Utrecht.
 

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de trein aan.