Nieuws

Proeven van de Provincie Overijssel

Gepubliceerd op:We hebben de smaak te pakken en gaan dit keer proeven van de provincie Overijssel. De provincie bestaat uit vijf landstreken; de Kop van Overijssel, Vechtdal, IJsseldelta, Salland en Twente. De verschillende gebieden hebben elk hun eigen gebruiken, recepten en streekproducten.

Koek

Het beroemdste product uit Overijssel is de koek uit Deventer. De geschiedenis van deze kruidkoek gaat zelfs terug naar het jaar 1417. De koek werd vroeger volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken, zodat de kwaliteit constant was en de koek lang kon worden bewaard. Deventer kent tegenwoordig nog één bakkerij voor de Deventer Koek; de firma Jb. Bussink.
Aan de Brink 84 kun je bij Bussink een bezoek brengen aan de nostalgische koekwinkel. Hier is tevens een koffie- en theeschenkerij gevestigd. Een absolute aanrader als je Deventer gaat bezoeken.

Krentenwegge

Traditioneel wordt in Twente, bij de geboorte van een kind, een krentenwegge gegeven als kraamgeschenk. Krentenwegge lijkt op krentenbrood, maar is beter gevuld en wordt soms gebakken tot meer dan een meter lang. Een wegge van één meter vijftig lang en met een gewicht van vijftig pond, werd vroeger gezien als een normaal geboortegeschenk. Tegenwoordig kun je, bij elke Twentse bakker, de broden ook in handzamere formaten kopen.

Fleeren

Tijdens de jaarwisseling eet men in Staphorst machtige kruidkoekachtige wafels. De Staphorster Fleeren. Het eten van de wafel staat voor de hoop op een goed jaar. Daarnaast fungeert het als goede bodem voor een nacht feestvieren met de nodige alcohol. Voor het maken van de Staphorster Fleeren heb je een wafelijzer voor dikke wafels nodig.

125 gram boter  300 gram stroop 
250 gram tarwebloem

250 gram roggemeel 
300 gram bruine basterdsuiker 
1 mespunt zout 
2 theelepels anijszaad
4 eieren 
2 eetlepels water 
slaolie

Laat de boter in een steelpan smelten, haal de pan van het vuur en laat de boter afkoelen tot lauwwarm. Roer dan de stroop erdoor. Zeef de bloem boven een kom en voeg het roggemeel, de bruine basterdsuiker, het zout, het anijszaad, de eieren, het water en het boter- en stroopmengsel toe. Roer alles tot een dik beslag. Vet het ijzer in met een beetje slaolie en bak de wafels met het beslag. Eén eetlepel beslag per wafel.

 

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de auto en de wereldbol aan.