Nieuws

De geschiedenis van vakantie

Gepubliceerd op:


Het woord 'vakantie' is afgeleid van het Latijnse 'vacatio', wat zoveel betekent als; vrij zijn van verplichtingen. De oude Romeinen trokken regelmatig naar badplaatsen om te ontspannen. Op vakantie gaan is eigenlijk een heel oud gebruik, dat vroeger vooral voor de rijken bestemd was. 
 

Vrije dagen 

In de 19de eeuw bestond de werkweek van de arbeider uit zes dagen. Met de zondag als rustdag. Werkgevers zagen in dat het gunstig was als zij de arbeiders extra vrije tijd gaven. Hierdoor zouden de mensen uit kunnen rusten en dus productiever terugkomen. Vrije dagen waren wel schaars. Hooguit een week in de zomer en een aantal snipperdagen. Arbeiders werden ook niet doorbetaald als ze vrij hadden. Verlof opnemen kwam voor eigen rekening. 

Vakantiegeld

Rond 1920 werd het betaald verlof in verschillende sectoren doorgevoerd. Aanleiding hiervan waren stakingen van arbeiders. Zij eisten dat zij tijdens hun vrije dagen, toch doorbetaald kregen. De oorsprong van ons vakantiegeld ligt in de oorlogsjaren. In het Derde Rijk stonden recreatieve bezigheden hoog op de agenda. Dit was de ideale manier om het nationaalsocialisme onder de mensen te brengen. In 1941 werd vastgelegd dat de Nederlandse arbeider recht had op zes vakantiedagen. Hierbij werden ook de eerste vakantietoeslagen uitgekeerd. Het loon was namelijk niet voldoende om op vakantie te kunnen gaan. De toeslag diende daar dan ook voor gebruikt te worden.

Reizen

De gewone burger had geen geld voor verre reizen. Tijdens de vrije dagen bleven ze veelal thuis. Een dag naar het strand was in principe een vakantiereis waar iedereen in de straat je voor kwam uitzwaaien. Pas toen de welvaart steeg, kwam ook het toerisme op gang. In de jaren zeventig waren dit nog bestemmingen, die relatief dichtbij huis lagen. Met de komst van betere vervoersmiddelen en goedkopere manieren om te reizen, wordt uiteindelijk de hele wereld bereisd en ontdekt. 

Dichtbij huis

Het vakantiegeld wordt steeds vaker gebruikt voor het aanschaffen van luxe goederen, voor een kleine verbouwing of het inlossen van een schuld. De laatste jaren zien we dat de trend van het 'thuisblijven' doorzet. Meer Nederlanders kiezen ervoor om de vakantie in eigen land door te brengen. Ook voor korte vakanties van een midweek of weekend, valt de keus steeds vaker op Nederland. De rust is belangrijker geworden dan de reis. Het vliegen wordt minder populair en daarmee ook de vliegbestemmingen. De onveilige en onzekere situaties in het buitenland, spelen hierin een grote rol. 

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de trein aan.