Nieuws

Sterren schouwspel

Gepubliceerd op:


Het mag dan wel kouder zijn dan we zouden willen in augustus, deze koude nachten hebben ook zijn voordelen. De lucht is extra helder en daardoor krijg je goed zicht op een fantastisch schouwspel van de sterren aan de hemel. Trek een dikke trui aan en houd je voeten warm, want in de nacht van 11 op 12 augustus (met als hoogtepunt vrijdagnacht) trekken de Perseïden weer over.

Wat?

De Perseïden is een meteorenzwerm, waar onze aarde elke zomer doorheen trekt. De meteorenzwerm is eigenlijk een grote wolk met stofdeeltjes, die zijn achtergelaten door de komeet 'Swift-Tuttle'. Wanneer de stofdeeltjes de dampkring van de aarde raken, ontstaan er lichtstrepen aan de hemel. Uiteraard in de nacht beter te zien dan overdag. Dit fenomeen staat beter bekend onder de naam 'vallende sterren'.

Vallende ster

Augustus is de maand waarin wij in Nederland de meeste vallende sterren kunnen waarnemen. De naam 'vallende ster' is eigenlijk niet juist. Het zijn de stofdeeltjes of meteoren, die het verschijnsel aan de nachtelijke hemel produceren. De atmosfeer remt de snelheid van de meteoor af en zo ontstaat er wrijving. Het gesteente begint dan te verdampen vanaf de buitenkant. Deze wrijving zorgt ervoor dat ook de omringende lucht oplicht, ionisatie genaamd. Hierdoor wordt de lichtstreep zichtbaar. Wanneer het stofdeeltje of gesteente zodanig groot is, dat het niet in zijn geheel door de dampkring verbrandt, wordt er gesproken van een meteoriet. Deze slaat dan ook in op aarde.

Tientallen per uur

Meteoren vallen de hele dag door. Ook overdag. Omdat het dan licht is, kunnen wij dat op de aarde niet waarnemen. De maand augustus is bij de uitstek de beste maand om 's nachts naar de lucht te staren. De Perseïden zorgen dan voor een prachtige schouwspel waarbij tientallen vallende sterren per uur waarneembaar zijn. Het hoogtepunt van dit lichtspektakel ligt op vrijdag 19.00 uur. Helaas is er door de aanwezigheid van de zon, dan weinig te zien. Maar in de nacht van vrijdag worden er circa 60 waarnemingen per uur verwacht. De beste tijd om je lange broek, warme trui en sokken aan te trekken om hiervan getuige te zijn, ligt tussen 3 en 4 uur.


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de trein en de wereldbol aan.