Nieuws

Proeven van de Provincie Groningen

Gepubliceerd op:

De Nederlandse keuken wordt niet meteen in verband gebracht met culinaire hoogstandjes. Toch bezit ons land een grote schat aan diverse heerlijkheden en bijzondere recepten.Wij gaan voor je op zoek en nemen een hapje mee uit elke provincie. In deze eerste ronde van Proeven van de Provincie, proeven we van Groningen.

Mosterd

Groningen is er over de hele wereld beroemd mee. De mosterd.
Het kenmerk van de Groninger mosterd is dat de mosterdzaadjes niet of slechts grof gemalen zijn. De mosterd krijgt zo een volle en krachtige smaak.Wij delen graag het recept voor een overheerlijke Groningse Mosterdsoep voor 4 personen:

1 liter bouillon
50g boter
60g  gezeefde bloem
4 eetlepels Groninger mosterd
125 cc room
Half pakje spekblokjes
1 Prei


Van tevoren doen:

- Maak een liter groente bouillon en laat dit afkoelen.
- Bak de spekblokjes uit en laat ze uitlekken

Verhit een hoge pan en laat de boter langzaam smelten. Laat de boter niet verkleuren. Voeg, al roerend, de gezeefde bloem toe. Laat dit even garen op laag vuur. Voeg, beetje bij beetje, de koude bouillon toe en blijf goed roeren. Tot slot roer je de mosterd en de room er door en laat dit heel even mee koken op een laag vuur. Eventueel nog op smaak brengen met wat zout en peper, daarna opdienen en garneren met prei-ringen en uitgebakken spekjes. 
 

Droge worst 

In de noordelijke provincies wordt droge metworst regelmatig gegeten bij feestjes en verjaardagen. Groningse droge worst bevat meer kruidnagel dan de varianten uit Friesland en Drenthe en wordt vaak als favoriet aangemerkt. Wanneer je in Groningen bent, moet je echt een stukje proeven op de markt.
 

Mollebonen 

Een typisch Groningse lekkernij is de Mollenboon, die overigens niks met een onder de grond levend dier te maken heeft. 
Mollebonen worden gemaakt van de Paardenboon, wat een soort tuinboon is. De bonen worden geroosterd in een soort wok; de mol genaamd. Het recept is waarschijnlijk verkregen in het voormalig Nederlands-Indië en meegenomen naar de provincie. De smaak van deze geroosterde bonen is lichtzoet en zout. Een lekker zoutje voor bij de borrel of een glas wijn. In de stad Groningen worden de Mollebonen nog op diverse plekken verkocht.
 

Hooghoudt 

Hero Jan en Grietje krijgen in 1888 een bijzonder idee. Eentje van smaak, kleur en geur. In een keldertje aan de Oosterstraat, in het centrum van Groningen, krijgt het idee vorm. De geliefden bereiden er vol overgave likeuren en regionale dranken.  Het is het begin van distilleerderij Hooghoudt. De distilleerderij is open voor bezoekers. Hooghoudt biedt verschillende arrangementen om te proeven en te ervaren. Zo kun je een cocktail workshop volgen van Lennart Deddens, één van de beste bartenders van Nederland. Uitgebreid proeven met vrienden of culinair genieten van bijvoorbeeld de beste jenever-kaas-combinaties.  

> bezoek plannen

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de trein aan.